СУЧАСНІ РІШЕННЯ ДЛЯ КУКУРУДЗИ ТА СОЇ

 

 

Досвід американських фермерів із вирощування сої та кукурудзи свідчить про можливість збільшення прибутку, якщо їх вирощувати, впровадивши різні сучасні технологічні рішення. Елементи точного землеробства сприяють цьому

         ПЕТРО КИВЕРИГА, PhD, директор з аналітики Асоціації виробників сої з Айови (США)

 

 

Соя та кукурудза стали одними з найприбутковіших сільгоспкультур для українських аграріїв, багато вітчизняних спеціалістів стали справжніми «профі» у виробництві цієї продукції. Однак, думаємо, що їм буде цікаво ознайомитися з досвідом американських колег, що був озвучений на конференції «Світова практика використання ефективних технологій вирощування сої та кукурудзи», яку нещодавно провела компанія AGRILAB. У наданому матеріалі акценти розставлено саме на застосуванні елементів точного землеробства, що дозволяють американським виробникам сої та кукурудзи бути конкурентними на світовому ринку.

КОРОТКІ АГРОВІДОМОСТІ ПРО АЙОВУ

З аграрного погляду штат Айова розташовано у центрі степової частини Америки, річна кількість опадів у ньому зростає з Півночі на Південь. Середньорічні показники кількості опадів коливаються від 400 до 800 мм. Важливою особливістю території є те, що близько 80% опадів випадає на поля у квітні-травні-червні-липні. Середні температури ж літом і взимку в Айові однакові, як в Україні, проте влітку все-таки спекотніше. Температури коливаються в межах +32…+36 °С, часто спостерігається висока вологість. Більшість ґрунтів у цьому штаті лучно-чорноземні, але вони на так званих морених відкладах із Канади. Вони схожі на українські ґрунти з Київщини. Ще одна велика група ґрунтів на південній частині штату — чорноземи на лесі, а також чорноземи опідзолені. Загалом ґрунтові умови дуже схожі на українські.

Серед проблем ґрунтів місцевих полів — велика кількість блюдець, що є залишками льодовика. Деякі частини цих полів мають поганий дренаж, що затримує розвиток сільгоспкультур. Тому тут створено штучні системи для дренажу, що дуже важливо для систем точного землеробства, бо дозволяє фермерам краще планувати використання вологоподачі та відведення з полів.

Основними сільгоспкультурами є соя та кукурудза, під якими близько 70% площ посівів.

               

ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМ УДОБРЕННЯ КУЛЬТУР

Американські фермери послуговуються широким діапазоном систем удобрення та підживлення сільгоспкультур, причому вносять їх як з осені під культивацію, так і впродовж наступної вегетації сої та кукурудзи. Також застосовують різні системи сенсорів, що рухаються над культурою листка й записують результати, завдяки яким можна диференційовано вносити в підживлення різні дози азотних добрив.

Ще одним із важливих чинників використання добрив є наявність великої кількості органічних добрив. В Айові нині налічується понад 15 млн голів свиней у фермерських господарствах, причому свині щороку виробляють просто гігантські обсяги гною. В рідкому стані цей гній уносять восени або ранньою весною.

Зазначимо, що місцеві фермери розраховують усі добрива перед унесенням на економічну доцільність згідно з алгоритмами розрахунку на одиницю врожаю кукурудзи. Ці норми змінюються відповідно до конкретних кліматичних і ґрунтових умов. Однак у середньому становлять приблизно 110–160 кг азоту на кукурудзу після сої, 190–230 кг азоту — кукурудзи по кукурудзі. Це пояснюється тим, що у цьому штаті частину кукурудзи переробляють на етанол і спирт, які використовують у легкових автомобілях як паливо. Важливим є те, що 4–5 років фермери можуть вирощувати кукурудзу по кукурудзі, тому це середні норми добрив.

Нині для айовських фермерів є питання: що ефективніше з добрив — КАС чи сечовина? У 2016 році було закладено два досліди застосування цих добрив. Американці розкидали сечовину в підживлення, а КАС — вносили в міжряддя. Однак із використанням сечовини можуть виникати проблеми опіку листків кукурудзи, що траплялися торік на дослідних ділянках.

Виконана в кінці липня аерозйомка посівів кукурудзи засвідчила їхню наявність, хоча внесення добрив у підживлення відбулося ще у червні. Тепер детальніше розповімо саме про аерозйомку посівів кукурудзи, що дозволяє максимально ефективно контролювати вегетацію культури.

               

Ощадне ставлення до землі вимагає точних розрахунків необхідного живлення. В першу чергу це стосується азоту як головної поживної речовини. Його кількість повинна бути достатньою, але зайва кількість вже не лише недоцільна, а й шкідлива. Це зайві витрати та додаткове навантаження на екологічну складову

АЕРОЗЙОМКА ПОСІВІВ КУКУРУДЗИ

Наприклад, завдяки аерозйомці посівів кукурудзи фермери контролюють проблеми з різним pH ґрунту. Виявилося, що на одному з полів структура ґрунту мала велику строкатість кислотності, значні перепади у забезпеченості NPK. Через наявні у полі валки решток попередньої сільгоспкультури, нерівномірне внесення аміачної селітри сталися такі проблеми із забезпеченістю ґрунту поживними речовинами. Розкидач добрив було нерівномірно відрегульовано, тож на різних ділянках він вніс різну кількість добрив. Це і виявили результати зйомки з безпілотних літаків. Тому оперативно було вирішено виправити ці помилки.
     

Зазначу — досліди вчених в Айові 2016 року з використання КАС або сечовина засвідчили, що різниці в економічній ефективності не було, хоча для стану посівів найкраще вносити в рядки рідкі добрива. І це підтвердили результати дослідження з повітря.

РОЗРАХУНОК ДОЗ АЗОТУ

Для українських аграріїв буде цікавим розрахунок доз азотних добрив для підживлення посівів. Це кілька складових: моделювання (Adapt N, Climate, Farmlogs) — ґрунтова діагностика, запланований урожай і розрахунок втрат азоту. Завдяки великій кількості як платних, так і безкоштовних алгоритмів розрахунку, фермери з Айови досить точно обчислюють економічну доцільність диференційованого внесення добрив. Частину добрив вносять, застосувавши аерофотозйомку та сенсорні технології, що відбувається після сканування посівів кукурудзи.

Візуалізація стану полів за допомогою аерофотозйомки давно перестала бути просто картинкою. Аграрії отримують інформацію про стан розвитку рослин, про наявність і масштаб проблем. Це дає змогу оперативно реагувати і суттєво зменшувати збитки

 

ПРАКТИЧНІ ДОСЛІДИ АСОЦІАЦІЇ ВИРОБНИКІВ СОЇ З АЙОВИ

Основна ідея діяльності Асоціації виробників сої з Айови — без застосування елементів точного землеробства збільшити ефективність виробництва кукурудзи та сої неможливо. Завдяки моніторингам урожаю та GPS-технологіям фермери ведуть оперативне дослідження на власних полях у промислових масштабах. Усі дані швидко обробляються й надаються для максимально ефективного використання.

Ведеться цілий комплекс попередніх розрахунків, що дозволяють фермерам передбачати виконання різних технологічних операцій — оцінювання рівнів азоту в посівах, рівнів забезпечення кількістю вологи за травневими й червневими опадами завдяки встановленим системам радарів, визначення рентабельності вирощування культур у рослинництві із 42 ферм. В останньому випадку ці програми розраховують прибутковість по полях за багаторічними показниками, що надали самі фермери. Завдяки таким програмам визначають навіть найприбутковіші ділянки полів, що краще використовувати для тих або тих культур.

 

СТАНІСЛАВ КОТЕНКО, директор агрокомпанії «Олстас Льон» (Чернігівська обл.)

 

У наших умовах Полісся смужкова технологія з елементами точного землеробства чудово показала себе на площі понад 8000 га. Ми вирощуємо кукурудзу, соняшник і маємо більш рентабельне виробництво культур. Уже шостий рік поспіль потрапляємо культиваторами в ті самі щілини в ґрунті, які є своєрідним ложе для розвитку рослини — ґрунт тут завжди м’який і «дихає». Без базових станцій і систем автопідрулювання на самохідній техніці досягти цього неможливо, продумана складена карта ґрунтів на полях дозволяє суттєво оптимізувати цей процес. Тепер ми знаємо, як розмітить поле агрегат, так потім піде і сівалка, і обприскувач. Треба зробити 3–4 проходи різної техніки з точністю у 2–3 см, а це не так просто, особливо для недосвідченого механізатора. Наш досвід свідчить, що без елементів точного землеробства просуватися та конкурувати на ринку не зможемо! Звичайно, довелося попрацювати з програмами обліку наших технологій вирощування сільгоспкультур, щоб усе це було поєднано в один комплекс, дозволяло аналізувати витрати й бачити недоліки. Сьогодні ми застосовуємо всі сучасні рішення, що дозволяють бути максимально ефективними й прибутковими.

 

У раз передруку посилання на iFarming обов’язкове. Видавець не несе відповідальність за зміст рекламних оголошень та статей.

Ваші відгуки, пропозиції та зауваження приймаємо на пошту редакції: office@deltamedia.com.ua

УРОЖАЙНІСТЬ НА КАРТІ

  Технологія картування врожайності посіла одне із передових місць у системах точного землеробства, адже надає фермеру цінну інформацію для прийняття обґрунтованих рішень […]