«Артезіан» — нове покоління гібридів кукурудзи

Виробництво зерна — головне завдання сільського господарства, і важливе місце в ньому належить кукурудзі. Поширенню цієї культури в усьому світі сприяло її використання на кормові, промислові та харчові цілі. Один кілограм зерна кукурудзи містить 1,34 кормової одиниці. Воно багате жирами і вуглеводами, що легко засвоюються. У продовольчому виробництві з зерна кукурудзи виготовляють понад 150 видів харчових і технічних продуктів, як-от крупи, палички, пластівці, борошно, комбікорм, крохмаль, патока, глюкоза, спирт, олія тощо. Зі стебел, обгорток і стрижнів качанів виготовляють більше як 40 видів промислової продукції — целюлозу, папір, клей, лінолеум та ін.

І. Ковальчук, канд. с.-г. наук, керівник групи з технічної підтримки напряму насіння кукурудзи

На сучасному етапі перед сільгоспвиробниками в Україні постало завдання підвищити продуктивність зернової кукурудзи. Вирішити його можливо, застосовуючи передові енергоощадні технології та високоякісне насіння високоврожайних гібридів. Також треба враховувати, що для високого рівня реалізації генетичного потенціалу кукурудза потребує насамперед відповідного температурного режиму і вологозабезпеченості. На жаль, останні роки українські аграрії не можуть назвати сприятливими.

— Як у таких умовах отримати високу врожайність і підвищити рентабельність?

«Сингента», мета якої забезпечувати стабільне сільськогосподарське виробництво за допомогою сучасних інноваційних досліджень і технологій, пропонує нову розробку — «Артезіан». Це преміальний клас високопродуктивних гібридів кукурудзи з елітною генетикою. При їх створенні максимальна увага приділялася здатності гібрида ефективно використовувати наявну вологу для отримання максимального врожаю у лояльних і несприятливих умовах.

Багаторічна кропітка робота селекціонерів та інших науковців компанії «Сингента» увінчалася успіхом — створено нові гібриди кукурудзи з підвищеним рівнем адаптивності завдяки оптимізації обмінних процесів, спричинених браком вологи.

Корені та проросток через 22 доби після посіву

Толерантність нового генотипу до високих температур — кращий мікроклімат посівів завдяки поліпшеному механізму терморегуляції рослин — забезпечує зниження ризиків стресу протягом критичних фаз розвитку рослин і втрати врожаю. Покращена ефективність використання вологи гібридами генетики «Артезіан» максимізує і вповні розкриває потенціал урожайності в лояльних умовах та має перевагу до 15 % перед конкурентами в умовах стресу.

Першим представником з когорти «Артезіан» став гібрид СИ Феномен (ФАО 220) у 2016 році, а вже сьогодні «Сингента» пропонує українським аграріям 8 гібридів цієї елітної генетики, які належать до різних груп стиглості: СИ Шикарі (ФАО 220), СИ Фрегат (ФАО 220), СИ Фортаго (ФАО 260), СИ Чорінтос і СИ Скорпіус (ФАО 290), СИ Премео (ФАО 360) та СИ Зефір (ФАО 430).

Генотипи «Артезіан» мають характерні особливості:

  • Фізіологія рослин адаптована до підвищення ефективності використання водних ресурсів
  • Покращене споживання рослиною води і поживних речовин через міцну кореневу систему
  • Високий рівень посухостійкості
  • Еректоїдний тип розміщення листків на стеблі
  • Підвищений вміст хлорофілу та коефіцієнт фотосинтезу
  • Відмінна озерненість качана
  • Стійкість проти прикореневих гнилей, летючої сажки
  • Висока стійкість проти прикореневого і стеблового вилягання
  • Швидка вологовіддача зерна під час дозрівання
  • Покращене озернення качана і до 15 % вищий урожай зерна в умовах стресу порівняно зі звичайними гібридами
  • Рослини типу Stay Green забезпечують високу якість корму для тварин

Широкомасштабна мережа дослідних станцій у різних ґрунтово-кліматичних зонах, спрямованих на вивчення адаптованості до локальних умов, ефективності вологовикористання, величезна кількість локацій (> 500 у Європі) доводять перевагу гібридів «Артезіан» уже протягом багатьох років поспіль.

Під час численних локальних досліджень гібридів генетики «Артезіан» стабільно фіксували найвищу врожайність. У роки, коли сезонних опадів було достатньо для успішного вирощування врожаю, дані гібриди забезпечували максимальний результат урожайності. А от у сезони, коли кількість вологи була обмежена, вони демонстрували вищий у середньому на 15 % порівняно з гібридами інших брендів рівень урожайності.

— Чого очікувати сільгоспвиробнику від гібридів кукурудзи бренда «Артезіан»?   

  • Керування ризиками на полях та підвищена врожайність за умов стресу від посухи та недостатнього зволоження
  • Висока стабільність урожаю протягом років у мінливих погодних умовах
  • Зменшення витрат на післязбиральне досушування зерна
СИ Феномен……………………………………………………………………………………… Стандарт (конкурент)
СИ Феномен………………………………………………………………………………….Стандарт (конкурент)

Передумовою визнання кожного гібрида кукурудзи придатним для вирощування в Україні є титанічна праця науковців — вивчення його адаптивності до кліматичних особливостей різних зон, пов’язаних головно з фотоперіодичною реакцією, скоростиглістю, холодостійкістю, стійкістю до посухи і спеки. Завдяки успіхам у створенні гібридів кукурудзи бренда «Артезіан», адаптованих до цих стресових чинників, сьогодні компанія «Сингента» пропонує ефективний шлях підвищення рівня урожайності та рентабельності вирощування цієї культури в нових агрокліматичних умовах у нашій країні.

Стаття з журналу Intelligent Farming №3, липень 2021

У разі передруку посилання на iFarming обов’язкове. 

Ваші відгуки, пропозиції та зауваження приймаємо на пошту редакції: rost.panichev@ifarming.com.ua